AT Tandläkarpraktik - för bra tandvård!

Frågor och svar

Allmänt tandvårdsbidrag

Hur mycket kan jag få i bidrag?
Du som är försäkrad i Sverige har kostnadsfri tandvård till och med det år du fyller 23 år. Det år du fyller 24 år och ska betala tandvården själv kan du få statligt tandvårdsstöd. Om du har särskilda behov av tandvård, kan du även ha rätt till tandvårdsstöd från ditt landsting eller din region (landstingens tandvårdsstöd). För den tandvården får du inte statligt tandvårdsstöd.


Det är om du bor eller arbetar här. Det finns dock några undantag från den regeln.
Även du som bor i ett annat land än Sverige, kan i vissa fall få allmänt tandvårdsbidrag.


Vad kan jag använda mitt allmänna tandvårdsbidrag till?

Du kan använda ditt allmänna tandvårdsbidrag till undersökningar, förebyggande behandlingar och all annan tandvård som ger rätt till statligt tandvårdsstöd. Du kan även använda bidraget för att delbetala ett avtal om abonnemangstandvård.

Din tandläkare eller tandhygienist ska kunna ge dig besked om du kan använda ditt tandvårdsbidrag till den behandling du vill ha.


  • Hur mycket får jag?
    Den 1 juli varje år får du ett allmänt tandvårdsbidrag. Det finns som ett tillgodohavande hos Försäkringskassan:
  • Från och med det år du fyller 24 till och med det år du fyller 29 är bidraget 600 kronor per år.
  • Från och med det år du fyller 30 till och med det år du fyller 64 är bidraget 300 kronor per år.
  • Från och med det år du fyller 65 är bidraget 600 kronor per år.
  • Det går att spara bidraget till nästa år så att du kan använda två bidrag under ett och samma år. Men du kan aldrig ha mer än två bidrag sparade samtidigt. Har du två bidrag den 1 juli, försvinner ett av de och ersätts med ett nytt.

Vad gör jag om jag har tandvärk?

Kontakta oss om du har ihållande värk eller om tanden känns öm. Värken är en signal på att någonting är fel. En vanlig orsak till tandvärk är att pulpan i tanden har blivit inflammerad t.ex. av ett kariesangrepp eller sprickor i tanden. Ömhet kan bero på exempelvis överbelastning vid gnissling/pressning.

Hur gör jag om jag vill bleka mina tänder?

Först måste vi göra en undersökning av dina tänder. Finns det kariesangrepp, otäta fyllningar eller andra skador måste dessa åtgärdas först. Vi tar avtryck av dina tänder och tillverkar anpassade blekskenor. Du får instruktioner om hur du går tillväga för att bleka dina tänder hemma. Du bleker under ca 4 timmar/dygn (nattetid rekommenderas) och de flesta ser ett resultat redan efter 1-2 dagar. Efter 2-3 veckor träffas vi igen för att kontrollera resultatet. Bleker du tänderna hos oss kan du vara trygg med att blekmedlet är helt säkert och inte skadar dina tänder!

Hur gör jag efter jag har tagit bort en tand?

Ät inget innan bedövningen har släppt. Försök inte spola eller skölja i hålet efter tanden. Peta inte heller med något. Blodet som samlats där utgör ett infektionsskydd. Var varsam med tandborstning där tanden satt de närmsta dagarna. Vid ömhet efter tandborttagningen kan vanliga receptfria läkemedel med paracetamol användas. Ring oss om du får besvär.

Vad gör jag om jag får besvär efter rotbehandling?

Det är normalt att känna en ömhet 1-2 veckor efter en rotbehandling. Ring oss om du får värk eller andra besvär.

Vad gör jag om jag har tandläkarskräck?

Tala om för oss hur du känner inför att komma till tandläkaren! Tandvårdsrädsla är mycket vanligt Vi har stor erfarenhet av att behandla tandvårdsrädda personer och arbetar på ett sätt som fungerar mycket bra för de allra flesta. Tillsammans arbetar vi för att du ska kunna känna dig trygg i att komma till oss.

Har du funderingar eller frågor angående dina tänder, kontakta oss gärna!